top of page

Sammanfattning av Taxi Driver i regi av Martin Scorsese

Taxi Driver, regisserad av Martin Scorsese, är en psykologisk och mörk skildring av ensamhet, alienation och våld. Filmen utspelar sig i ett smutsigt och dekadent New York på 1970-talet, där huvudpersonen, Travis Bickle, kämpar för att navigera i en värld som han ser som moraliskt förfallen och kaotisk. Genom Travis' ögon får vi en inblick i hans psyke, som gradvis faller samman medan hans förakt för samhället växer.


Travis Bickle, spelad av Robert De Niro, är en före detta marinsoldat som lider av sömnlöshet och psykiska problem, troligtvis som en följd av sin tid i Vietnamkriget. Han tar ett jobb som taxichaufför på nattskiftet för att fylla sina sömnlösa nätter och skaffa sig en inkomst. Hans arbete leder honom in i stadens mörka och skuggiga delar, där han möter en värld fylld av våld, prostitution, drogmissbruk och kriminalitet. Travis skriver ner sina tankar i en dagbok, där hans förakt för stadens moraliska förfall växer sig allt starkare. Han beskriver staden som en kloak och hoppas att "ett riktigt regn ska komma och skölja bort all smuts från gatorna."

Travis är en ensam man som har svårt att interagera med andra människor. Hans isolation förstärks av hans oförmåga att skapa meningsfulla relationer. Han försöker bryta sin ensamhet genom att närma sig Betsy, en vacker och intelligent kvinna som arbetar som volontär i presidentkandidaten Charles Palantines kampanjkontor. Travis blir fascinerad av Betsy och ser henne som en ljuspunkt i sitt mörka liv. Han lyckas få hennes uppmärksamhet och bjuder ut henne på en dejt. Till en början verkar det som om de kanske kan bygga en relation, men Travis' sociala klumpighet och bristande förståelse för normer förstör snabbt hans chanser. När han tar med Betsy till en pornografisk biograf som han tycker är ett vanligt ställe att besöka, blir hon äcklad och lämnar honom. Betsy avvisar honom efter detta, och Travis känner sig förrådd och förödmjukad. Hans frustration och ilska börjar koka under ytan.


Samtidigt utvecklar Travis en allt mer förvriden syn på världen omkring sig. Han tränar intensivt för att stärka sig själv, både fysiskt och mentalt. Han börjar också köpa vapen från en illegal vapenhandlare och tränar på att använda dem i sin lägenhet. I flera scener ser vi hur han övar framför spegeln och iscensätter olika scenarier där han konfronterar fiender. Det är i dessa scener vi får höra hans ikoniska replik: "You talkin' to me?" Denna scen visar tydligt hur Travis börjar förlora kontakten med verkligheten och sjunker djupare in i sin egen paranoida och våldsamma värld.


En annan viktig del av berättelsen är Travis möte med Iris, en ung flicka som arbetar som prostituerad och kontrolleras av sin hallick Sport. Travis blir besatt av att rädda Iris från det liv hon lever, även om hon själv inte verkar vilja bli räddad. Han ser henne som ett oskyldigt offer och ett möjligt sätt att ge sitt eget liv mening. Travis kontaktar Iris och försöker övertyga henne om att lämna sin situation, men hon är skeptisk till hans avsikter och ser inte sin egen situation som lika förskräcklig som Travis gör. Trots detta beslutar sig Travis för att ta saken i egna händer och planerar att eliminera Sport och de andra som håller Iris fången i prostitutionen.


Samtidigt blir Travis besatt av tanken på att göra något drastiskt för att "rena" samhället och bevisa sitt eget värde. Han riktar sin ilska mot Charles Palantine, presidentkandidaten som Betsy arbetar för. Travis börjar förfölja Palantine och närvarar vid hans kampanjevenemang, allt medan han bär vapen och planerar att genomföra ett attentat. Under ett av dessa evenemang blir Travis dock misstänkt av Secret Service-agenter och tvingas fly. Denna misslyckade plan förskjuter hans fokus tillbaka till Iris och hans självutnämnda uppdrag att rädda henne.


I filmens klimax genomför Travis en våldsam attack mot Sport och de andra männen som exploaterar Iris. Han stormar in i deras byggnad och dödar flera av dem i en blodig och kaotisk uppgörelse. Slutligen konfronterar han Sport och skjuter honom, innan han själv blir svårt skadad i striden. Travis' våldsamhet når sin kulmen i denna scen, där han verkar se sig själv som en martyr eller en räddare som offrar sig för en högre sak. Hans handlingar är brutala och desperata, men de befriar Iris från hennes situation.


Efter attacken faller Travis ihop på soffan i lägenheten, utmattad och täckt av blod. Polisen anländer och finner honom i denna tillstånd, men istället för att arresteras eller betraktas som en galning, blir Travis hyllad som en hjälte i media. Tidningar rapporterar om hur han räddade Iris från prostitution, och han framställs som en modig individ som tog ställning mot kriminalitet och korruption. Detta ironiska slut visar på en komplexitet i berättelsen, där Travis' våldsamma och extrema handlingar belönas av samhället trots att de var ett uttryck för hans psykologiska sammanbrott.


Filmens avslutande scener visar Travis tillbaka i sin taxi, till synes återställd och åter i sitt arbete. Han verkar ha återgått till sin tidigare tillvaro, men en subtil känsla av osäkerhet och instabilitet kvarstår. Publiken lämnas att undra om Travis verkligen har förändrats, eller om hans inre demoner fortfarande väntar på att bryta ut igen. Hans korta interaktion med Betsy, som nu ser honom med en viss respekt, ger en antydan om att hans handlingar har förändrat hur andra ser på honom, men inte nödvändigtvis hur han ser på sig själv.


Taxi Driver är en kraftfull och provocerande film som undersöker teman som ensamhet, moralisk ambivalens och samhällsfrämmande. Genom Travis Bickle målar Martin Scorsese upp en komplex och störande bild av en man som kämpar för att hitta mening i en värld som han upplever som kaotisk och korrupt. Filmens slut lämnar många frågor obesvarade och bjuder in publiken till att reflektera över moral, våld och individens plats i samhället.

 
 
 

Comments


bottom of page