top of page

Madicken: Ett litterärt personporträtt

Madicken – En personlighet sprungen ur Astrid Lindgrens geniala penna


Madicken, eller Margareta Engström som hon egentligen heter, är en av Astrid Lindgrens mest mänskliga och komplexa barnkaraktärer. Hon introduceras i böckerna Madicken (1960) och Madicken och Junibackens Pims (1976). Genom sina vardagsäventyr i en småstadsidyll under det tidiga 1900-talet bjuder Madicken läsaren på en upplevelse fylld av skratt, tårar och eftertanke. Hon är ingen idealiserad hjälte utan en helt vanlig flicka – men med en ovanligt stor portion mod, fantasi och en stark känsla för rättvisa.


Introduktion till Madickens värld


Madicken bor med sin familj på Junibacken, en herrgård på landsbygden. Hennes far, Jonas Engström, är en intellektuell och modernistisk redaktör, medan modern Kajsa Engström skildras som en varm och välmenande husmor. Hennes lillasyster Lisabet är både hennes vän och ibland orsak till små konflikter. I bakgrunden finns hemhjälpen Alva, som för Madicken fungerar som en slags storasyster och förtroendeperson.


Madickens värld är präglad av kontraster. Junibackens trygghet står i stark kontrast till grannfamiljen Nilssons fattigdom och sociala utsatthet. Detta tema av ojämlikhet och solidaritet löper som en röd tråd genom båda böckerna.

Anne-Marie Ingeström ca 1913-1914, Astrid Lindgrens barndomsvän och verklighetens förebild för Madicken. Färglagt foto.

Madickens egenskaper och personlighet


Madicken är, likt många av Lindgrens barnkaraktärer, en flicka med stark vilja och ett stort hjärta. Hon är impulsiv och modig, egenskaper som ibland leder henne in i bekymmer men också gör henne oemotståndligt charmig. Ett exempel är hennes bestämda beslut att hoppa från skolhusets tak med ett paraply som fallskärm, vilket slutar med en smärtsam landning – men också ett gott skratt från omgivningen.


Madicken är inte felfri. Hon kan vara envis, ibland till den grad att hon ignorerar goda råd, och hon känns igen för sina stundtals övermodiga beslut. Men samtidigt är hon oerhört empatisk och reflekterande. Hennes tankar kring fattigdom och orättvisor, särskilt i mötet med Nilssons dotter Mia, visar en mogenhet och känsla för rättvisa som går bortom hennes ålder.


Relationer med andra karaktärer


Lisabet

Lisabet, Madickens yngre syster, fungerar ofta som en katalysator för handlingen. Relationen mellan systrarna är fylld av ömsesidig kärlek och lekfullhet, men också av småbråk och konflikter. Ett ikoniskt ögonblick är när Lisabet stoppar en ärta i näsan och Madicken är den som får ta ansvaret att få ut den. Systrarnas relation fångar det universella bandet mellan syskon, präglat av både konflikt och solidaritet.


Alva

Alva är en central gestalt i Madickens liv. Som Junibackens trogna husjungfru är hon nära familjen, men samtidigt befinner hon sig i en socialt underordnad roll. Madicken ser dock inte Alva på detta sätt. För henne är Alva en kär vän och en förtroendeperson. Deras relation visar på Madickens förmåga att se människor bortom klassgränser.


Mia och Nilsson-familjen

Mia Nilsson och hennes familj lever i stor fattigdom, och genom Madickens möten med dem får läsaren en inblick i den sociala ojämlikheten under denna tidsperiod. Madickens vilja att hjälpa och hennes funderingar kring fattigdomens orättvisa visar på hennes stora hjärta. Ett gripande ögonblick är när Madicken ger bort sina egna pengar för att Mia ska kunna köpa sig en julklapp.


Teman och symbolik


Barnets blick på samhället

Genom Madickens ögon får läsaren uppleva en tid präglad av klasskillnader och sociala normer. Madickens funderingar kring rättvisa och orättvisa gör henne till en symbol för den oskyldiga och nyfikna blicken som ifrågasätter vuxenvärldens strukturer.


Mod och frihet

Madicken är en fri ande, och hennes mod att följa sina egna övertygelser är en central del av hennes personlighet. Hon står upp mot orättvisor, oavsett om det handlar om att skydda sin syster eller att försvara de svagare i samhället.


Barndomens glädje och sorg

Madickens liv är en blandning av glädje och sorg, lek och allvar. Hennes vardag är fylld av små äventyr och stora känslor, och hon balanserar mellan barndomens oskyldighet och en begynnande medvetenhet om livets orättvisor och svårigheter.


Madickens betydelse i svensk litteratur


Madicken representerar en nyansrik barnkaraktär som är både modig och ärlig, men också fylld av mänskliga brister. Hon är varken en idealiserad hjälte eller en stereotyp flicka, utan en komplex och mänsklig individ. Genom henne belyser Astrid Lindgren viktiga teman som klasskillnader, rättvisa och barns rätt till frihet och egen röst.


Madickens historia är lika relevant idag som när den först publicerades. Genom hennes äventyr och reflektioner kan läsare i alla åldrar inspireras att se världen med nyfikenhet, medkänsla och mod. Hon är en tidlös symbol för barndomens kraft att förändra och förstå världen omkring oss.

تعليقات


bottom of page