top of page

Guide: Kurslitteratur gratis eller till lägsta möjliga kostnad

Uppdaterat: 4 nov. 2024

Att skaffa kurslitteratur kan vara en stor ekonomisk börda för studenter, men det finns flera strategier och knep för att få tag på böcker till en så låg kostnad som möjligt. Den här guiden kommer att ge dig en steg-för-steg-instruktion och omfattande tips för att hitta den billigaste kurslitteraturen, inklusive hur du kan få böcker gratis, köpa och sälja dem begagnat eller använda digitala resurser. Genom att kombinera flera av dessa metoder kan du minimera dina utgifter och ändå ha tillgång till alla nödvändiga studiematerial.


1. Skapa en Litteraturöversikt och Prioritera Materialet


Innan du börjar leta efter billigare alternativ, se till att du har en fullständig lista över all kurslitteratur du behöver. Kolla kursplanen och ta reda på vilka böcker som är obligatoriska och vilka som är rekommenderade. Läs på din kurshemsida och vid behov fråga din kursansvarige eller föreläsare om vilka böcker som verkligen behövs – ibland är inte alla titlar nödvändiga att äga själv. Om boken behövs, undersök om man kan klara sig med en äldre utgåva. Ofta, men inte alltid, kan man det och det är både enklare och betydligt billigare att få tag på äldre utgåvor.


- Skapa en lista: Skriv ner varje bok du behöver, inklusive titel, författare, upplaga och ISBN-nummer. Detta hjälper dig att undvika förväxlingar och ser till att du letar efter rätt version av boken.

- Prioritera: Markera böckerna efter prioritet. Vilka måste du ha omedelbart och vilka kan du vänta med att skaffa? Vilka kan du kanske hoppa över och låna istället? Ju tydligare du har prioriterat, desto enklare blir det att fokusera på att hitta de mest kritiska böckerna först.


2. Sök Efter Gratis Alternativ Först


Innan du överväger att köpa eller hyra böcker, se om du kan hitta dem gratis. Det finns flera sätt att göra detta på.


2.1 Biblioteket


Det första steget bör alltid vara att kolla biblioteket. Många universitets- och högskolebibliotek har kurslitteratur tillgänglig för utlåning. Du kan också leta på stadsbibliotek eller via interbibliotekslån.

libris.kb.se är Kungliga Bibliotekets sida där man kan se bokens tillgänglighet på många bibliotek och även andra utgåvor av boken. Att spara pengar är bra - men tänk också på att inte göra det för svårt för dig att lyckas med dina studier, ibland behöver man ha boken under hela kursen och då kanske inte en lånebok funkar för dig.


- Universitetsbibliotek: Besök ditt universitetsbibliotek och se om böckerna finns i deras samlingar. Ibland kan de ha kursböcker reserverade för en specifik kurs och dessa kan vara tillgängliga för korttidslån.

- Stadsbibliotek: Om universitetsbiblioteket inte har den bok du behöver, kolla ditt lokala stadsbibliotek eller se om du kan beställa boken genom ett interbibliotekslån. På så sätt kan du få tillgång till böcker från andra bibliotek runt om i landet.

- Digitala bibliotek: Många bibliotek har också digitala resurser som e-böcker och vetenskapliga artiklar. Sök i deras databaser för att se om det du behöver finns tillgängligt i digital form.


2.2 Kurskamrater och Facebookgrupper


Fråga dina kurskamrater om de har böckerna du behöver och om du kan låna dem. Ibland finns det även studenter i äldre årskurser som är villiga att låna ut eller skänka sina böcker när de inte längre behöver dem.


- Facebookgrupper: Gå med i lokala Facebookgrupper för studenter som köper och säljer kurslitteratur. Här finns ofta många som ger bort gamla böcker gratis eller till ett mycket lågt pris. Grupper som “Kurslitteratur säljes/köpes + din universitetsstad” kan vara en guldgruva för att hitta billiga böcker.


2.3 Gratis Digitala Resurser


Många kursböcker finns tillgängliga som gratis e-böcker eller PDF-filer på nätet, särskilt äldre upplagor och böcker vars upphovsrätt har gått ut. Här är några källor att kolla:


- Project Gutenberg: Har tusentals gratis e-böcker, främst klassiska verk och äldre litteratur.

- litteraturbanken.se: Tusentals gratis böcker på svenska, både äldre verk och nyare, främst skönlitteratur.

- Google Scholar och Google Books: Här kan du ibland hitta hela böcker eller förhandsgranskningar som kan täcka det du behöver läsa.

- Library Genesis (LibGen): Ett arkiv med miljontals böcker i PDF-format. Det är inte alltid lagligt att ladda ner böcker härifrån, så använd denna resurs med försiktighet.

- OpenStax: En plattform som tillhandahåller gratis läroböcker i ämnen som matematik, fysik och samhällsvetenskap.


3. Köp Begagnat och Spara Stora Pengar


Om du inte kan hitta böckerna gratis är det bästa alternativet att köpa begagnat. Det finns flera plattformar och strategier för att få tag på böcker till ett mycket lägre pris än nya. Om du ska ha med boken på en tenta kan det vara ett problem ifall det finns anteckningar gjorda i boken, det kan räknas som fusk.


3.1 Onlinebutiker och Plattformar


- bpris.se: En sida där du kan söka efter lägsta pris på böcker, även begagnade. Det bästa är att söka på ISBN, men även titel stöds.

- campusbokhandeln.se: Ett svenskt företag som köper och säljer begagnad kurslitteratur. Det bästa är att söka på ISBN nummer.

- Studentapan.se: En svensk plattform som är specialiserad på att sälja och köpa begagnad kurslitteratur. Här kan du enkelt söka efter böcker genom att skriva in titeln eller ISBN-numret.

- Bokbörsen.se: En annan svensk sajt där privatpersoner och bokhandlare säljer böcker, ofta till mycket låga priser. Här hittar du allt från kurslitteratur till skönlitteratur.

- Bokus Begagnat: Bokus har en avdelning för begagnad kurslitteratur. Här kan du ibland hitta samma böcker som säljs nya till ett betydligt lägre pris.

- Bookis.se: En digital plattform där studenter kan köpa och sälja kurslitteratur. Sidan är användarvänlig och priserna är ofta rimliga.

- begagnadkurslitteratur.se En sida där man kan köpa och sälja kurslitteratur.

- libris24.com En sida där man kan köpa och sälja kurslitteratur.

- Blocket.se och Tradera.se: Här kan du hitta begagnade kursböcker till salu från både privatpersoner och butiker. Se till att söka på både boktitel och ISBN-nummer för att få bästa resultat.

- Sök på Google efter ISBN numret. Ofta kommer då annonser för begagnade böcker upp, men inte i någon speciellt bra ordning. Man kan behöva söka igenom sökresultatets första sidor noggrannt.


3.2 Lokala Andrahandsaffärer och Bokhandlare


Om du har gott om tid kan det vara värt att besöka lokala secondhand-butiker eller antikvariat. Ibland kan de ha kursböcker som säljs för en bråkdel av det ursprungliga priset.


- Myrorna, Stadsmissionen, Röda Korset: Organisationer som Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset tar emot bokdonationer och säljer dem billigt. Det är värt att titta förbi dessa butiker för att se om de har just de böcker du söker.

- Antikvariat: Även om det kanske inte är det första stället man tänker på, har antikvariat ibland äldre upplagor av kurslitteratur till mycket låga priser.


3.3 Köp och Sälj inom Universitetet


Håll utkik efter anslagstavlor på ditt universitet där studenter lägger ut lappar om böcker de säljer. På många universitet finns det också fysiska bokhandlar där man kan köpa och sälja begagnad kurslitteratur.


4. Byt och Hyra Böcker


Att byta eller hyra böcker är ett utmärkt sätt att få tillgång till kurslitteratur utan att behöva lägga ut mycket pengar.


4.1 Bokbyte


Organisera ett bokbyte med dina kurskamrater eller andra studenter. Ett bokbyte innebär att ni lånar varandras böcker under en termin och sedan byter tillbaka. Detta är särskilt användbart om ni går olika kurser men ändå har liknande litteraturbehov. Skriv tydliga lånekvitton så att det inte blir några missförstånd om vem som har lånat vad.


4.2 Hyr Böcker


Det finns flera sajter som erbjuder tjänster för att hyra böcker under en viss tidsperiod. Att hyra kan vara billigare än att köpa, särskilt om det handlar om en dyr lärobok som du bara behöver för en kurs.


- Kurslitteratur.se: En svensk sajt där du kan hyra och låna kursböcker under hela terminen.

- Books & Use: En annan tjänst som erbjuder både uthyrning och försäljning av kurslitteratur.

- Chegg och BookRenter (USA): Internationella sajter som erbjuder bokhyra. Frakten kan vara dyr, så detta är främst ett alternativ om du studerar i USA.


5. Digitala Alternativ och E-böcker


Att använda e-böcker kan spara både pengar och plats. Många kursböcker finns numera som e-böcker, vilket gör dem billigare än tryckta utgåvor.


- Amazon Kindle och Google Books: Har ett brett utbud av kurslitteratur som e-böcker. Priserna varierar, men ofta är e-böckerna billigare än fysiska kopior.

- VitalSource: En plattform som erbjuder digitala versioner av läroböcker som du kan hyra eller köpa.



 
 
 

Comentários


bottom of page